Menzis

Vergoeding van second opinion

Bij een second opinion (tweede mening) legt u de gestelde diagnose of voorgestelde behandeling van een arts voor aan een tweede arts. Deze tweede arts is onafhankelijk en werkzaam op hetzelfde specialisme of vakgebied als de eerste geconsulteerde arts.

U kunt een second opinion vragen als u met betrekking tot de behandeling voor een belangrijke beslissing komt te staan of als u twijfelt over een diagnose of behandeling. Ook kan het voorkomen dat uw behandelend arts voorstelt de mening van een andere arts te vragen.

Voorwaarden

U heeft recht op een second opinion als:

  • Uw eerste behandelaar u een verwijzing geeft voor een second opinion, en
  • De second opinion gaat over de geneeskundige zorg die u heeft besproken met de eerste behandelaar, en
  • Als u met de second opinion terugkeert naar de eerste behandelaar. Deze houdt de regie over de behandeling.

Wat wordt vergoed?

Voldoet u aan de voorwaarden en gaat u naar een gecontracteerde zorgaanbieder, dan krijgt u de second opinion volledig vergoed vanuit de Basisverzekering. Het verplicht en het gekozen eigen risico zijn hier eventueel van toepassing.

Waar kan ik terecht?

Kiest u voor een zorgaanbieder die geen overeenkomst met Menzis heeft gesloten, zoals bij de polikliniek Cardioexpert, dan wordt een gedeelte van de kosten vergoed. Als er een Nederlands wettelijk tarief geldt, wordt er 80% van dat tarief vergoed. Als er geen Nederlands wettelijk tarief geldt, wordt er 80% van het bedrag dat in Nederland marktconform is.