Dr. R. Rienks, cardioloog

Ik heb een bijzondere belangstelling voor en expertise in de werking en problemen van het hart onder extreme omstandigheden, bijvoorbeeld tijdens sporten, scuba- en apneuduiken en tijdens vliegen (hypobare geneeskunde, G-krachten). Ook de gevolgen van hartziekten voor het uitoefenen van arbeid (zowel militair als civiel) valt onder mijn interesse- en expertisegebied.
In 2011 heb ik het diploma "Arbeid onder overdruk" (Duikerarts A) gehaald
In 2012 heb ik het diploma "Erkend Geneeskundige in de Luchtvaartgeneeskunde" (Authorised Medical Examiner) gehaald.

Sedert 2018 werk ik samen met Jeroen Bucx, als cardioloog in CardioExpert.

af2ef6a0e2c9c528b09655df79f3b312 XL

Curriculum vitae
Ik ben opgeleid tot arts aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (Artsdiploma 1981). Tijdens mijn opleiding heb ik gewerkt als assistent Fysiologie (hoofd: professor Knoop). De algemene interne geneeskunde heb ik gedaan van 1981 tot 1983 in het St Elisabeth Ziekenhuis te Willemstad, Curaçao, Nederlandse Antillen (hoofd: professor Saleh). De cardiologie opleiding heb ik gevolgd in het Academisch Ziekenhuis Utrecht (AZU) van 1983 tot 1986 (hoofd professor Meijler, later professor Robles de Medina). Vanaf 1986 tot 01-03-2019 heb ik gewerkt als staflid in het AZU, tegenwoordig onderdeel van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU).
Binnen de afdeling cardiologie van het AZU heb ik diverse functies bekleed, waaronder supervisor van de verpleegafdeling en hoofd van de hartkatheterisatiekamer. Sedert 1995 was ik gedetacheerd in het Centraal Militair Hospitaal (CMH) te Utrecht. Ik ben met pensioen sedert 01-03-2019.
Momenteel ben ik deeltijd werkzaam voor Defensie voor het opzetten van een expertise centrum voor functioneren van militairen onder bijzondere omstandigheden.
Van 1986 tot 1987 heb ik gewerkt als onderzoeker aan het Heineman Medical Research Center in Charlotte, North Carolina, USA (hoofd research: dr. B. Svenson). Ik heb daar de effecten van laserstraling op hart en bloedvaten onderzocht. In 1991 ben ik gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht (promotor: professor Borst) op het proefschrift: Laser irradiation in the treatment of cardiovascular disease, waarin de resultaten van mijn onderzoek naar de werking van laserstralen op hart en bloedvaten worden beschreven.
Van 2003 tot 2006 ben ik lid geweest van het Algemeen Bestuur van de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG). Ik ben ook deelopleider Cardiologie geweest voor het NIOS (Nederlands Instituut Opleiding Sportartsen).

Huidige werkzaamheden

Sedert 1 februari 2019 ben ik bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde. Daarnaast ben ik momenteel deeltijd werkzaam voor Defensie voor het opzetten van een expertise centrum voor functioneren van militairen onder bijzondere omstandigheden. Tevens werk ik in deeltijd als cardioloog voor het Militair Hospitaal “Koningin Astid” te Brussel.

Overige lidmaatschappen & werkzaamheden

  • Nederlandse Vereniging voor Cardiologie: Commissie Cardiologie en Sport, erelid
  • Vereniging voor Sportgeneeskunde: lid van het SCAS (Stichting Certificering Actoren in de Sportgezondheidszorg ) voor het onderdeel sportduikerartsen.
  • Underwater and Hyperbaric Medical Society (UHMS), USA
  • Nederlandse Vereniging voor Luchtvaartgeneeskunde
  • Nederlandse Vereniging voor Dans- en Muziekgeneeskunde
  • Nederlandse Vereniging van Klinische Arbeidsgeneeskunde
  • Nederlandse Vereniging voor Medisch Specialistische Rapportage

Copyright © 2024 Cardioexpert - website ontwikkeld door: 302 online applicaties